Cinquanta anys de l’arribada del Pare Jordana al Santuari de Lord

El mes de maig passat es van complir cinquanta anys de l’arribada del Mossen Salvador Jordana al Santuari de Lord. Mig segle al llarg del qual, al mateix temps que es van anar donant tots els passos per a la reconstrucció material del Santuari, es van posar els fonaments d’una Comunitat de vida contemplativa i diocesana alhora. I mig segle al llarg del qual moltíssimes persones han anat entrant en contacte amb aquesta Comunitat, amb la qual mantenen una relació espiritual i d’amistat.

Per a donar gràcies a la Verge per aquests cinquanta anys de gràcia i per a compartir aquest aniversari amb tots aquests amics, el diumenge 11 de juliol vam estar de celebració.

La trobada va començar amb la Santa Missa, celebrada pel bisbe de Solsona, Monsenyor Xavier Novell, qui en una bonica homilia va desgranar de manera pròxima alguns aspectes de la història de Lord, a més d’assenyalar la idoneïtat de la convocatòria en repetir diverses vegades que “cinquanta anys calia celebrar-los”. Va estar acompanyat pel Pare Joan i també pel Mossen Marc, un sacerdot amic que va venir des de Barcelona.

En la mateixa cerimònia, el seminarista de Lord Francesc Domenech, Cesc, va rebre els ministeris de lector i acòlit, després d’haver completat els seus quatre primers anys de seminari.

I també en la mateixa cerimònia el Pare Joan va fer professió religiosa de vots solemnes. Va ser una manifestació pública d’una forma de vida per la qual va optar privadament fa ja molts anys i un exemple de com a vegades la vida, de la mà de la provisió de Déu, va per davant de les normes, de la forma que l’home dóna a aquesta realitat. I això potser es veu de manera especial en aquests cinquanta anys de la història del Santuari de Lord.

Va acabar així una celebració litúrgica que va ser viscuda amb moltíssim agraïment, alegria i emoció pels més de cent participants. I va començar l’altra celebració, un menjar en el claustre, preparat de manera espectacular per a acollir a tanta gent. En aquest moment es va unir el Vicari general del Bisbat de Solsona, Mossen Marc Majà i Guiu, que no havia tingut disponibilitat per a arribar abans.

Entre les persones que van assistir a la celebració hi havia diverses que, amb gran generositat, havien ajudat al llarg dels anys en diferents moments de les obres o en altres necessitats, ja fos a través del seu treball, del seu temps o d’aportacions econòmiques. I com qualsevol reunió d’antics amics, la sobretaula es va convertir en una narració d’anècdotes d’aquests anys amb les quals gaudim i riem una bona estona.

Va ser una jornada d’agraïment i d’oració a Déu i a la Verge de Lord; de retrobament i gaudir amb persones que han estat prop del Santuari en diferents moments dels últims cinquanta anys de la seva història; de narració d’anècdotes i de bones estones, i també va ser una jornada d’invitació a continuar, de la mà de la Verge, el llegat que el Pare Salvador Jordana ha deixat per a aquesta Comunitat i per a tots els seus afins.